A fluktuáció menedzsment tízparancsolata

2020.11.17

Még mindig a fluktuáció a legnagyobb gond? 


Íme a fluktuáció menedzsment tízparancsolata:

Mikor kitört a covid helyzet, és március végén bezártak a gyárak, akkor több ügyvezetővel, tulajdonossal arról beszélgettünk, hogy milyen hatással lesz ez a helyzet a fluktuációra. Azt gondoltuk, hogy helyére billenhet a munkaadó - munkavállaló mérleg, azaz a "munkavállaló irányít" helyzetből átlépünk az egyensúlyba, vagy akár a "munkaadó irányít" helyzetbe. Még azon is gondolkodtunk, hogy itt a kiváló helyzet a minőségi cserékre, teljesítmény alapján lehet felülvizsgálni a munkavállalók szükségességét, a gyenge láncszemeket pedig jó kiválasztással és betanítással magasabb szintű munkavégzésre képes és alkalmas munkatársakra cserélni. Eltelt öt-hat hónap és a helyzet ugyanolyan vagy akár rosszabb is lett, mint a vírushelyzet előtt. Egekben a fluktuáció, tovább tart az elvándorlás, ismét külföldről kell dolgozókat bérelni, munkásszállókat keresni. Ez egyébként a turizmus rossz helyzete miatt talán könnyebb is.

Ez a helyzet indított bennünket, Lightsome szervezetfejlesztőket arra, hogy indítsunk egy sorozatot a fluktuáció menedzselésével kapcsolatban. Mivel az elmúlt tíz évben több sikeres projektben is részt vettünk a fluktuáció menedzsment témakörben, ezért úgy gondoljuk, hogy ezen tapasztalatok megosztásával mindkét oldalnak segíthetünk ebben a nehéz helyzetben. 

Szeretnénk támogatást nyújtani mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak abban, hogy egymásra találjanak, közös megelégedéssel tudjanak sikereket elérni ebben a nehéz helyzetben. Kéthetente jelentkezünk ebben a témában gyakorlatba is átültethető praktikákkal, ötletekkel, javaslatokkal. De legfőbb célunk az, hogy a cégek akár más szemszögből nézve, tudatosabban és hatékonyabban MENEDZSELJÉK a munkavállalókat. 

A 10 részes  sorozat első "parancsolata" a Toborzás témaköre lesz. 

#lightsome #fluktuáció #tízparancsolat #organizationdevelopment #szervezetfejlesztés #mégmindigcovidhelyzet