Action Learning- a csodafegyver

2023.04.16
"A leghatékonyabban úgy lehet megtenni valamit, ha megtesszük."
Amelia Earhart

A múlt héten egy autóipari termelővállalat vezetői programjának első Action Learning alkalmát vezettem. 

Ez a fejlesztő program már másfél éve tart, ezt az alkalmat tehát számos workshop és képzés előzte meg. Team Leaderekkel, Coordinatorokkal dolgozunk együtt azon, hogy a csapat felkészült legyen a következő új projekt bevezetésére, hogy ha eljön az ideje, gördülékenyen és kevés stresszel oldják meg a bevezetés feladatait.

Az egyik aktuális problémájuk - mint oly sok cégnél - a munkaerőhiány: hónapokig tart engedélyeztetni egy új pozíciót, majd amikor ez sikerrel jár, az új kollégák toborzására, kiválasztására, felvételi eljárására újabb hosszú hónapokat várnak.

Számomra a nap legfontosabb tanulsága, hogy újra megerősítést nyert: mennyire fontos megállni, akár kilépni egy kicsit az éppen zajló fejlesztési projekt fősodrából, és fókuszáltan, moderáltan együtt problémamegoldással foglalkozni. Ahelyett, hogy a HR-t vagy a céges folyamatokat szidtuk volna, várakozunk kiszolgáltatottan, most mi is történt?

Együtt ötletelni kezdtünk: mi az, amit a programban részt vevő vezetők megtehetnek a folyamat előrehaladása érdekében? A multinacionális cégek fogaskerekei sokszor lassan mozdulnak, sok a várakozás a rendszerben. Mi az, amit megtehetsz, hogy ne várakozz, hanem kezedbe vedd a csapat, a projekt sorsát?

Felmerült a feladatmegosztás, a munkakör-átcsoportosítás, míg végül az egyik vezető azzal állt fel, hogy hazafelé menet fel fogja hívni azt a volt kollégáját, akiről úgy gondolja, hogy tökéletesen megfelel a feladatra.

Mit tett ő valójában? Azonnal cselekedett, élt egy lehetséges eszközzel! És mi itt a nyereség? Az a felismerés, hogy a problémákat ti is meg tudjátok oldani együtt, a csapatban!

Ahhoz, hogy ne legyél kiszolgáltatott a nagyvállalati rendszereknek, ne várakozással töltsd az értékes idődet, gondolkodj, ötletelj másokkal, és ha módod van rá, cselekedj bátran! Nem véletlenül mondom mindig, hogy a közös kávézásnál nincs hatékonyabb és eredményesebb dolog. Kávézz a megfelelő emberekkel, gyűjts új impulzusokat, ötleteket, információkat és kapcsolatokat, hogy együtt megtaláljátok a megfelelő megoldásokat.

#álljmeggondolkodni #actionlearning #szervezetfejlesztés #vezetőfejlesztés