Benke Brigitta

2020.05.22

Lightsome partner, szervezetfejlesztési tanácsadó, angol-német nyelvű tréner

Szakmai hitvallásom

"Minden elmélet azért van, hogy gyakorlattá váljon." 

Vecsei Miklós

Megrögzött pragmatikus vagyok. Lételemem a tanulás, sokat és sokfélét olvasok, több nyelven. Ez épít nap, mint nap. De hiszem és vallom, hogy az elolvasott, a megszerzett tudás csak annyit ér, amennyit alkalmazunk belőle. Ezt igyekszem megvalósítani a munkám során is. 

1990-ben végeztem a Janus Pannonius Tudományegyetemen, német-matematika szakos tanárként. Rövid tanári pályafutást követően az iparba mentem dolgozni, ahol végig jártam a szamárlétrát. Felsővezetői asszisztensként kezdtem külföldi cégvezetők mellett, ahol megtanulhattam, hogyan dolgozunk hatékonyan, németes mérnöki precizitással és igényességgel. Itt ismerkedtem meg a minőségügyi területtel, és megtaláltam azt a hivatást és pályát, ahol ötvözni tudtam mindazt, amit fontosnak tartok és amiben hiszek: az újra való nyitottságot, a tanulási kedvet, azt az igényt, hogy tanuljunk a hibákból és a tapasztalatokból, és szisztematikus munkával, csapatban együttműködve legyünk minden nap egy kicsivel jobbak, egy kicsivel hatékonyabbak. A minőségügyi szakmérnök diplomadolgozatom címe az volt: A minőség a fejben kezdődik. Ez az, amiben hiszek. Először a fejekben kell elérni a változást. 

1997-ben munkahelyet váltottam, és egy osztrák építőanyaggyártó cégnél kezdtem el dolgozni, először itt is ügyvezetői asszisztensként, ahol a feladataimhoz már hozzátartozott a munkatársak képzéseinek megszervezése, személyügyi és minőségügyi feladatok. Amikor a minőségügyi vezetőt kinevezték az egyik gyárunk élére, felajánlották a lehetőséget, mindjárt kibővítve nemzetközi feladatokkal. Minőségügyi és teljesítménymenedzserként a magyar és a közép-kelet európai gyárakban a kollégákkal együttműködve, képzésekkel és workshopokon dolgoztunk azon, hogy fejlesszük a gyáraink hatékonyságát, a shop floor szinten, a termeléshez a lehető legközelebb. Így lettem egyben belső tréner is: az 5S, a TPM majd a lean program bevezetésekor a műszaki felsővezetőkkel együtt részt vettem a tréningprogramok kidolgozásában, és tartottam is tréningeket, középvezetőknek és felsővezetőknek, valamint a gyárban dolgozó munkatársaknak. 

2003 végén egy újabb változásra szántam el magam: saját vállalkozást alapítottam. Mivel műszaki szaktolmácsként és szakfordítóként már több év tapasztalattal rendelkeztem, 2004- ben fordítóirodát és üzleti nyelviskolát alapítottam, amit ma is vezetek. Közben elvégeztem az ELTE-n az Európai Bizottság és az Európai Parlament támogatásával indított európai uniós konferenciatolmács képzést, és a tevékenységünket a tolmácsolásra és fordításra fókuszáltuk. 

2011-ben felkértek a Pannon Egyetem Fordító és Tolmácsképző Csoportjától, hogy gyakorló tolmácsként oktassak a tolmács mesterképzésben. Itt azóta tartok gyakorlati órákat leendő szakfordítóknak és tolmácsoknak, és fordítóirodánk évekig együttműködő partner volt a gyakornoki programban is.

Profillapom és tapasztalataim: