Fehér Judit

2020.05.22

Lightsome partner, változásmenedzsment szakértő, kompetencia fejlesztő tréner

"Nem a legerősebb fajok maradnak életben, hanem azok, amelyek a leginkább képesek alkalmazkodni"

(Charles Darwin)

Ezeket a gondolatokat egy korábbi vezetőmtől hallottam először, amikor egy általa rosszul menedzselt változási folyamatot követően nem maradtam a cégnél, ahogy azt ő várta volna... És bár tudom, hogy ő ezzel "bántani" akart, valójában a pályámon indított el vele.

Ott és akkor határoztam el, hogy segítek felkészülni a vezetőknek arra, hogy egy változási folyamat során milyen eszközökkel előzhetik meg az egyébként elkötelezett munkaerő elvesztését.

A következő munkahelyem mellett elkezdtem a METU Kompetencia fejlesztő tréneri képzését, illetve a munkahelyen is felvételt nyertem a Belső tréneri csapatba. Itt lehetőségem nyílt -egyrészt a folyamatos jogszabályi változások, másrészt a vezetőváltásokat követő bizonytalanságok miatt - kidolgozni egy változásmenedzsment tréninget vezetők és munkavállalók részére. Ezzel a tréningprogrammal egyrészt segíthettük a vezetők munkájának hatékonyságát a változások menedzselésében, másrészt pedig erősíthettük a kollégák változásokhoz való alkalmazkodását.

Mivel azonban a cég kizárólagosságot kért a tréningek tekintetében, vagyis nem tarthattam máshol tréninget, így ahhoz, hogy elérjem a korábban kitűzött célomat, ehhez el kellett engednem a biztonságot jelentő alkalmazotti munkaviszonyt és olyan lehetőségek után néznem, amiben tovább tudok fejlődni.

Így találkoztam Lacival és csatlakoztam hamarosan a Lightsome csapatához, ahol nagyon tetszett, hogy minden fejlesztési eszközt (tréning, coaching, workshop stb.) szervezetfejlesztési alapokra helyeznek, és szinte mindenben nagy hangsúly helyeződik a változásmenedzsment területre is.

Tetszik az on-the-job szemlélet, amivel közelítenek a cégekhez, és a diagnózistól a konkrét fejlesztéseken át beépítik azt. Mindazon túl tehát, hogy közben tréningeket tartok, itt lehetőségem van arra is, hogy a változásmenedzsment folyamatokon keresztül segítsem a vezetőket többek közt a legjobb kollégák megtartásában, a folyamataik fejlesztésében, pénzügyi céljaik elérésében.

És hiába a fenti idézet, ha nem tudja a kollégánk, hogy mihez kell alkalmazkodnia, akkor nem tudja kiválasztani a megfelelő megküzdési stratégiát sem. Nem fog tudni elköteleződni, csak benne ragad az elutasítás vagy ellenállás fázisában, ami pedig a szervezet hátrányára válik. (Nem csupán ellenáll, de mérgezi a környezetét, elindíthat felmondási hullámot, rossz hírét keltheti a cégnek stb.)

Úgyhogy vezetőként az a feladatunk, hogy segítsük a kollégákat az alkalmazkodásban, vagyis a változási folyamat megfelelő fázisában a megfelelő információt juttassuk el hozzájuk, a megfelelő módon. Mert ahol nincs információ, ott szükségszerűen keletkezik...

"Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket."

(Albert Einstein)

Profillapom, szakmai tapasztalatom: