Gotthard Zoltán 

2020.10.27

Lightsome partner, szervezetfejlesztési tanácsadó, tréner

Szakmai hitvallásom

"Amit az ember képes kigondolni és amiben képes hinni, azt képes elérni"  Napoleon Hill

A mai napig emlékszem az egyik éves teljesítményértékelésre. Napokig készültem rá, összegyűjtöttem minden fontos momentumot, ami az addigi munkámhoz kapcsolódott, sikereket, kudarcokat, fontosabb mérföldköveket, miben érzem erősnek magam és hol látok lehetőséget fejlődni. Pozitív érzésekkel léptem be a menedzserem ajtaján, de ami ezután történt, arra nem készültem fel. Minden felsorolt sikeremre felhozott valamit, amit jobban is csinálhattam volna, a gyengeségeimet pedig felnagyította. A megbeszélésen ott ült a szakmai vezetőm is aki szintén értetlenül hallgatta az értékelést. Napokig gyötrődtem. Ennyire rosszul ítéltem volna meg saját magam és a munkám? Hogy reálisabb képet kapjak, kikértem több munkatársam és más vezetők véleményét, akikkel együtt dolgoztam. Minden megkérdezett kolléga pozitív képet festett rólam.

Évekkel később, Ken Blanchard - Vezetés magasabb szinten c. könyvének olvasása közben jöttem rá, hogy az akkori menedzserem ún. autokratikus vezetési stílust követett. Ennek az eredményközpontú, "megszoksz vagy megszöksz" módszernek a hatását még sokáig éreztem magamon.

Hiszem, hogy a helyes vezetési mód a támogató, szolgáló vezetés, mely hosszú távon növeli a dolgozók megelégedettségét, elhivatottságát, ezáltal emelve a vállalat hatékonyságát és presztízsét. A támogató vezetés elveit nem csak a munkám során, de a mindennapi életben is alkalmazom. 2003 óta foglalkozom harcművészettel és néhány éve oktatom is gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Emellett 2017 óta egy zenekart is vezetek, melynek tagjai különböző háttérrel és célokkal érkeztek az együttesbe. Bár ez a két példa nem követi a szokásos vállalati struktúrát, mindkettőnek van célja, jövőképe és elvei, amelyek mentén működik-, és mindkettőre igaz: vagy szenvedéllyel, vagy sehogy!

A bevonás, az emberek véleményének meghallgatása, a közös döntéshozás nem egyszer segített már át nehéz helyzeteken mindkét területen. A pozitív visszajelzések pedig megerősítettek benne, hogy valóban ez az a módszer, ami úgy képes sikerre vinni a közös törekvéseinket, hogy közben nem sérül azon egyének érdeke, akikkel együtt dolgozunk.

A Lightsome tagjaként a célom az, hogy ezt a szemléletet minél szélesebb körben elterjesszem. Ha ezzel azt is elérem, hogy egy vezető másként tekint majd egy beosztott teljesítményére, az már csak a hab a tortán.

Tapasztalataim és profillapom