A változás hármas szabálya - így indítsd el!

2023.04.16

Hadd számoljak be egy megbeszélésről, amit egy 650 főt foglalkoztató gyártó vállalat termelési igazgatójával folytattam. 

Nem ez volt az első alkalom: tavaly kezdtük vele a közös munkát, amelynek célja a szervezet eredményességének növelése. Korábban már három programot tartottam ennél a cégnél, most kezdtük közösen kialakítani a negyediket.

Ezúttal egy termelésmenedzsment workshopot állítunk össze műszakvezetők, csoportvezetők részére. Az első lépés a cél meghatározása: jó, gyakorlati megoldásokat sztenderdizálni és bevezetni a különböző termelési területeken. Egy másik, már konkrétabb cél a műszakváltás rövidítése, hiszen ezzel hatékonyságot, termelési mennyiséget növelhetünk. Ezekre a célokra fogjuk kidolgozni a 30 főnek szóló, egynapos workshopot.

Ehhez először azt kellett eldöntenünk, hogy milyen módszerekkel, eszközökkel szeretnénk a fenti célokat elérni. Figyelembe kellett vennünk, hogy fizikai munkatársak esetében gyakorlatiasabb, kézzelfogható, nem tantermi programot állítsunk össze. Két óra alatt eljutottunk odáig, hogy a megvalósítási tervünk összeállt: Milyen feladatokat jelent ez? (Most a workshop, később pedig erre is építve állítjuk össze a vezetőfejlesztési program 2. részét.) Mi az, amit ő, termelési igazgatóként prezentál, illetve a fejlesztés melyik részét viszem én?

Mindehhez figyelembe vettük a változás hármas szabályát:

1. Az érintettek pontosan értsék meg, hogy miért fontos változtatni (ezt a részt fogja prezentálni a termelési igazgató).
2. Akarják a változást - vond be a csapattagokat és érd el ezzel, hogy ők maguk is értsék, miért szükséges számukra a változás, és hogyan lehetséges ezt megvalósítani. Tudjátok - "a problémát ott kell megoldani, ahol keletkezik".
3. Közösen teremtsük meg annak lehetőségét, hogy a változtatások a mindennapokba is beépíthetőek és fenntarthatók legyenek.

Mit nyerünk ezzel a módszerrel?

- Egyrészt gyors, azonnali eredményeket hozó beavatkozásokat.
- Megalapozott döntéseket.
- Azt az önbizalmat adó és motiváló attitűdöt, hogy tehetnek magukért, a munkakörülményeik, a munka-hatékonyságuk javításáért.

Megtanulják, hogy ne csak mástól várják a megoldást, hiszen maguk is képesek tenni érte.

Bízom a körültekintő igényfelmérés, a tervezés, a bevonás erejében!
Néhány  hét múlva beszámolok az eredményekről. 

#kékgallér #termelésmenedzsmentworkshop #akardaváltozást #változásmenedzsment #szervezetfejlesztés #lightsomekft