Király a tréning, Bori!

2022.01.27

Amikor a munkád értelmet nyer, az megfizethetetlen


Vezető szervezetfejlesztőnk, Boros László írása

A visszacsatolás nekünk, képzőknek, fejlesztőknek, tanácsadóknak is elengedhetetlenül fontos része a munkánknak. Tudjátok az eredményességünk tekintetében vannak azok a mérhető dolgok, amiket általában a megrendelőink kérnek. Percek, órák, százalékok, adatok stb. 

És van, amikor a nem mérhető dolgok válnak jóval nagyobb értékűvé, mert a személyedhez kapcsolódnak. Téged erősítenek, emelnek. Még akkor is, ha ezek viszonylag apró lépések, mégis szuper üzemanyagként pörgetik fel a belső motorodat, adnak motivációt Neked is a munkádban. Erről szól ez a poszt. Egy történet, ami visszaért hozzám, és jólesett.

"Király a tréning, Bori!" Ezzel a felkiáltással fogadott a múlt héten az egyik szoftverfejlesztő cég menedzsere. Szilárd 2021-ben csatlakozott ahhoz a menedzsment csapathoz, akikkel együtt dolgozunk a vállalati kultúra és a vezetői eszköztár fejlesztésében.

Két új taggal bővül a vezetés a közeljövőben, az ő felzárkóztatásukat kezdtem meg, de előtte ittam egy kávét a cég étkezőjében. Ekkor lépett oda hozzám és kezdett bele a sztoriba: 

"Már hetek óta láttam, hogy az egyik munkatársam hozzáállása megváltozott. Négyszemközti megbeszélésünkön szóba hoztam ezt, és nagyon nehéz volt, de betartottam, amit gyakoroltunk a képzésen. 

Tudod! Aktív meghallgatás! Kérdeztem, vártam, hallgattam, ismét kérdeztem, és nem mondtam véleményt, nem javasoltam semmit. A beszélgetés végére felszínre került a probléma. 

Ennek nagyon örültem, mert az információk ismeretében rögtön megállapodtunk, hogy összeállítunk egy 1,5 éves fejlesztési tervet, ami alapján magasabb szintű munkát, felelősséget lehet majd rá bízni, így előre léphet szakmailag és anyagilag is. Természetesen a szakmai résszel nem megy majd minden egyik napról a másikra, azon még sokat kell dolgoznunk, de bizakodó vagyok. Nagyon lelkesen zártuk le mindketten a megbeszélést. És ami a legjobb, a viselkedése is megváltozott, ezt már a közvetlen kollégái is észrevették. Szeretném hinni, hogy volt ehhez a fordulathoz közöm. Szóval, csak annyit akartam mondani, hogy működnek ezek a technikák, csak gyakorolni kell őket. Köszönöm!"

Én azt vallom a fejlesztési munkában, hogy ne tömjük a résztvevőket sok elmélettel, inkább konkrét technikákkal, apró, pici lépésekkel haladjunk, gyakoroljunk. A megtanultakat minél előbb ültessük át a gyakorlatba! Ezek az apró, tudatos lépések teszik majd őt még sikeresebb vezetővé, a csapatát pedig még jobbá. Itt minden résztvevőre igaz: a siker a legnagyobb motiváció a további fejlődésre. Az enyémre is.