Vállalati Well-being program

2021.07.01

Programcsomag a munkavállalók testi-lelki egészségéért


A koronavírus járvány sok munkáltatót és munkavállalót arra kényszerített, hogy átszervezzék, átalakítsák a munkafolyamatokat. Sokan otthonról látták el a feladataikat, tervezték, szervezték, végezték a munkájukat. A kényszerű home-office többeknél a magánélet-munka egyensúlyának megbomlását okozta, ami a fizikai kimerültség mellett a negatív érzelmi állapotok megjelenését - a magányosság, izoláció, az ingerlékenység, szorongás, depressziós időszakok - eredményezte. A fizikai aktivitás otthonról történő munkavégzés esetén gyakran drámaian lecsökken, úgy érezhetjük, reggeltől estig a gép előtt kell ülnünk, folyamatosan készenlétben. 

Új fogalomként ismertük meg a technostresszt, ami a korszerű infokommunikációs eszközök által ránk rótt információterhelést és a számunkra korábban ismeretlen digitális platformok megtanulásának, magas szintű használatának, új (digitális) kompetenciák megszerzésének hirtelensége és "kötelező jellege" váltott ki a dolgozókból. 

A home office régen egyfajta kiváltság volt amit ki kellett érdemelni, és egyet jelentett a szabad időbeosztással, a megbízhatósággal és munkavállalóval szembeni bizalommal. Ez 2020 márciusával megváltozott. Az, hogy ki milyen módon, mennyire különbözően élte meg a home office-t, ajándéknak vagy rabságnak tekintette, természetesen rengeteg körülménytől függhet. Összefügg azzal, hogy egyedül él-e vagy családban, a gyermekei életkorával és számával, a lakhatási körülményeivel, azzal, hogy ki tudott-e alakítani magának az otthonában munkaállomást, vagy osztozkodnia kell rajta, a vezetőjének a vezetői stílusával, a személyiségével, a munkakörével, a hierarchiában elfoglalt helyével. 

Számos kutatás és saját felmérésünk is alátámasztja, hogy a kényszerű home office extra testi-lelki-mentális megterhelést jelentett a munkavállalóknak. A különösen leterhelt munkavállalói csoportok - pl. a gyermekeket nevelő édesanyák, egyedülálló szülők - kimerültsége az iskolák és óvodák bezárásával tovább fokozódott, ugyanakkor az egészségmegőrzést célzó lehetőségek - sportolás, wellness, fizikai közérzetet javító szolgáltatások - nem voltak elérhetők. 

Munkavállalóiért tenni kész, dolgozói test-lelki jóllétéért, munkabíró képességének megtartásáért felelősséget érző partnerünk felkérésére dolgoztunk ki egy egészségfejlesztő programot. A program 6-12 hónapon keresztül támogatja az ülő életmódból adódó gerincproblémák megelőzését, kezelését elméleti ismeretekkel és mozgásprogrammal, a helyes táplálkozást és az egészségtudatos életvitel kialakítását, illetve a mentális egészség megőrzéséhez ad önismereti, alkalmazkodást elősegítő stresszkezelési tippeket, stratégiákat.


A részletes programminta itt érhető el: